Keräilen tähän erilaisia säilöntävinkkejä, mitä netistä saattuu löytymään. En ole (vielä) kokeillut mitään näistä, enkä tiä mitä tulee. Mutta tarkotus on kokeilla lähiaikoina.

Tabasco

lasipurkkiin 1/3 chilejä, pari lorausta etikkaa, pari teelusikallista suolaa ja loput keitettyä vettä. Kansi päälle, liemen jäähdyttyä tiukennetaan kiinni, ja purkki puoleksi vuodeksi hyllylle muhimaan. Sitten tehosekoittimella tasaiseksi, ja pikku pulloihin. Kannattaa varmaan ripsiä siemenet pois ennen liotusta, niin tulee esteettisempi soosi.


Toinen tabasco-tyyppinen kastike

~500 g valitsemiasi chilejä
4,5 dl valkoviinietikkaa
suolaa

Keitä chilien ja etikan seosta 5 min keskilämmöllä, lisää suola, sekoita, anna hautua muutama minuutti. Aja seos tehosekoittimessa sopivan paksuiseksi tahnaksi. Laita kastike valmiiksi steriloituihin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa.


Hyväksi koettu kokoonpano

purkillinen chiliviipaleita
(valkosipulia ohuina siivuina)
3 dl omenaviinietikkaa
1 dl hunajaa
½ - 1 rkl suolaa
(rosepippuria)
(basilikaa)

Viipaloi chili (ja valkosipuli), keitä liemi ja kaada se kuumana chiliviipaleiden päälle. Anna vetäytyä n. puoli tuntia. Asettele chiliviipaleet (ja valkosipuli/basilika kerroksittain) purkkiin. Kuumenna liemi ja kaada se chiliviipaleiden päälle. Sulje purkki. Valmista nautittavaksi parin viikon päästä - säilyy pitempäänkin, jos... Laughing



Chili-tahna(vihreistä tai punaisista)

Huuhdellut paprikat (siemenineen) keitetään vedessä noin 10 min.
Siivilöidään ja soseutetaan tehosekoittimella. Joukkoon lisätään hieman oliivi- tai rypsiöljyä.
Purkitetaan Piltti-purkkeihin ja pinnalle loraus vielä öljyä. Tämä seos sopii pöytämausteeksi tai tulisia patoja varten.Tukka nousee pystyyn, mutta maku pehmenee öljyssä "kypsäksi". 80 chilistä tulee noin 2,5 purkillista (pienempi koko) ja se riittää useammaksi vuodeksi ja säilyy hyvin.


Tulinen tomaattisose Tulostuskelpoinen sivuLähetä sähköpostitse

10 kypsää tomaattia
2 turkinpippuria (= pientä tulista paprikaa)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1? dl Kotitalous -hunajaa
1 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa
2 tl basilikaa
2 tl timjami

Kasta tomaatit kiehuvaan veteen ja kalttaa ne. Jauha kaltatut tomaatit tehosekoittimessa. Hienonna sipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja turkinpippurit ja lisää ne soseutetun tomaatin joukkoon.

Mittaa hunaja ja etikka tomaatti-sipuliseoksen kanssa kattilaan. Keitä hiljalleen kunnes sose on paksua. Lisää suola, basilika ja timjami. Sose sopii erittäin hyvin pizzaan tai vaikkapa jauhelihakastikkeen maustajaksi. Sose sopii pakastettavaksi.




Chiliananas
spacer.gif
1 kypsä tuore ananas
1 punainen chilipalko
1/2 rkl voita tai margariinia
2 rkl ruokokidesokeria
● Tarjoiluun:
3 dl maustamatonta
jogurttia tai valutettua
luonnonjogurttia

1. Jos käytät tavallista luonnonjogurttia, laita se suodatinpaperilla
vuorattuun kahvinsuodattimeen ja valuta puoli tuntia.

2. Poista ananaksesta kova kanta ja vihreä yläosa. Halkaise hedelmä ja leikkaa neljään
osaan. Poista kustakin lohkosta puinen keskiosa ja leikkaa hedelmäliha sitten irti
kuorestaan. Lohko ananas reiluiksi paloiksi.

3. Halkaise chilipalko ja poista siitä kaikki siemenet. Hienonna chili.

4. Sulata voi pannussa ja kuullota chilisilppu. Lisää
ananaslohkot ja sokeri. Paista kovalla lämmöllä muutama minuutti.

5. Nosta kuumat ananakset jälkiruokalautasille. Tarjoile lisäksi
valutettua jogurttia.

Valmistusaika: 15 min, jos
käytät valutettua jogurttia
Vaikeusaste: erittäin helppo
Hinta: noin 5


KAIKKIEN JUOMIEN ÄITI (tämän kun koet, olet kokenut kaiken!)

Tulisuus: WB01356_.gif WB01356_.gifWB01356_.gifWB01356_.gifWB01356_.gifWB01356_.gifWB01356_.gifWB01356_.gifWB01356_.gifWB01356_.gif (jne.)
  • Tummaa tai valkoista rommia, tai vodkaa pieni pullo
  • Habanero chiliä 1 kokonainen kappale... tai enemmän.

No niin; nyt jalat tukevasti maahan. On, meinaan, sellainen liemi ettei jää mitään seliteltävää... Eloonjääneitä, kenties. Tämä resepti mahdollistaa väärin käytettynä myös kaikkien krapuloiden isoäidin. Olet varoitettu. Ohje on helppo: avaa pullo, tipauta halkaistu chili sisään, sulje pullo. Anna olla koskemattomana parista viikosta puoleen vuoteen. Avaa pullo. Tarjoile muille ja maista itse. Älä syytä minua. Juomana voi käyttää myös viskiä, tai muuta väkevää ilolientä. Sillä ei ole lopulta juuri merkitystä; olet liemessä joka tapauksessa. Varaa maitoa. Varaa leipää. Varaa mitä haluat. Se on yhdentekevää. Tämä toimii aivan omien lakiensa mukaan. Habanerovodka tai -rommi on kaikista, yleensäkin kyseenalaisista chiliviinoista erityisen legendaarisessa maineessa. Kuten eräs kokeilija siitä internetissä haltioituneena totesi: "Se näyttää aivan kuin säteilevän oranssia, radioaktiivista valoa! Voi vain kuvitella miten vahvaa se on..." Tuo kokeilija raukka ei osannut kuitenkaan kuvitella tarpeeksi; habaneron tapauksessa mikään mielikuvitus ei vastaa todellisuutta.

Oletko hullu? Uskallatko kokeilla? :)