Kirjottelen nyt vaan vähän tilanne raporttia, kuvia on tulossa sitten loppuviikolla. On nimittäin jo sen verran runsaasti kypsiä marjoja, että ajattelin loppuviikolla säilöä ensimmäiset. Kovasti olen yrittänyt miettiä mitä kaikkea teen niistä, mutta vielä on hiukan avoinna. Ainakin tomaattipohjaista "salsakastiketta" meinaan tehdä ja tietenkin kuivata mausteeksi. Tosin en ole varma kuivaanko vielä vai vasta myöhemmin, kun sen vois tehdä syksymmällä, niin sais kaikki loput marjat kerralla. Tänä vuonna en pistä etikkaliemeen niitä, kun se ei ollut onnistunut kokeilu. Tapascon tekeminen kiinnostais, mutta tarvis hommata sopiva pullo eka. Myöskin pakastamista olen harkinnut, mutta en tiä onko mulla siihen sopivia lajikkeita. Eilen nimittäin otin viimiset viimevuotiset purkit pakkasesta, sieltä löytyi purkillinen tomaattipohjaista ja kipollinen siivutettuja chilejä. Laitoin niitä siivutettuja semmosenaan ruuan päälle ja töihin evääksi leivän päälle. Ne oli ihan uskomattoman hyviä, paljon parempia kuin etikkaliemessä olleet. Siellähän oli Aji Cristalia, CAPpia ja PI 441551:tä, eli suht mietoja lajikkeita, mutta hiukan niissäkin oli potkua. Tänä vuonna mulla ei taida olla yhtään noin mietoa, tosin Petteristä en tiä, ja Cayannekin on turhan tulinen semmosenaan syötäväksi. Täytynee ens vuonna taas pistää jotain miedompiakin lajikkeita. Jos et muista mitä tarkotan milläkin säilöntä menetelmällä, niin ne löytyy tuolta reunasta kohdasta "sivut". Päivittelin niitä jopa äsken, niin muistan vielä myöhemminkin mikä oli hyvää.

Olen tässä jo jonkun aikaa kattellut noita kasveja mitkä on sisällä ja tullut siihen tulokseen, että ne on ihan liian pienissä ruukuissa. Yks niistä on siinä kunnossa, että sais heittää tunkiolle, kunhan vaan malttais. Peterin ja Bolivian Rainbowin yritän saada säilymään ens vuoteen, mutta en tiä miten käy. Varsinkin Rainbow on ihan liian pienessä ruukussa ja saattaa tulla noutaja talven aikana. Se on tosi heiveröinen ja sai aikaiseksi vaan yhden kukan, eikä siitäkään edes pientä marjan alkua. En vaan viitti nyt vaihtaa niitä isompiin ruukkuihin, keväällä sitten, jos selviävät sinne asti.

Hilkka kyseli niistä valkosipuli-chili-suolakurkuista. Ne on muuten ihan perinteisellä ohjeella tehtyjä suolakurkkuja, mutta lisätty vielä valkosipulia ja chiliä oman maun mukaan. Tai näin ainakin olen ymmärtänyt, kun äiti niitä on aina tehnyt ja olen käynyt varkaissa niitten kellarissa :) On ne sen verran hyviä, että moni on sanonut, ettei enää tee tavallisia, kun kerran on noita maistanut.


Edit 16:05

Ihmettelin äsken, että mitä varten en tänä vuonna pistänyt ollenkaan CAP 1151:tä, kun se viime vuonna näytti olevan varsin maukas. Selailin sitten vähän blogia ja huomasin, että pistin niitä kyllä, mutta yksikään ei itänyt. Eli ei niitä taida tulla jatkossakaan, mutta joku muu "sopivan" tulinen vois tulla, ehkä jalapeno tai pepperoni.