Näin sunnuntaina on aina hyvä palata elämän peruskysymysten pariin. Tiedän kyllä, että eri lajikkeet on hyvinkin eri kokoisia, mutta mitä vaikuttaa puskan koko saman lajikkeen sisällä. Tietenkin kasvi "tietää" kuin paljon se jaksaa kantaa marjoja ja rungon paksuus vaikuttaa marjojen määrään. Mutta vaikuttaako pituus siihen? Mulla on tänä vuonna kolme esimerkkiä asiasta.

1. Habaneroa on kaks puskaa, mitkä on saanut hyvin samanlaisen käsittelyn alusta asti. Ne on nyt kasvihuoneessa vierekkäin ja ovat n. 30 senttisiä. Toisessa on huomattavasti enemmän marjoja kuin toisessa ja ensimmäiset alkaa jo vaihtamaan väriään. Mistä johtuu, että toinen tuottaa niin paljon enemmän?

2. Charlstoniakin on kaks puskaa, joilla myös on samanlainen tausta. Ne ei ole ihan vierekkäin, muttei väliä ole kuin metrin verran. Toinen on n. 50 senttinen ja toinen n. metrin korkuinen. Pienemmässä on paljon isompia marjoja ja vaikuttaa, että ne on lähempänä kypsää. Isommassa on ehkä hiukan enemmän marjoja, muttei suurta eroa ole. Isompaa joutuu tukemaan paljon enemmän ja pienempi onkin mun mielestä parempi. Mutta mistä tämä koko ero johtuu ja vaikuttaako se marjojen lopulliseen määrään tai kypsymiseen?

3. Kolmas esimerkki on tietenkin kaikkien suosikki ja suuresti ihailema Peter Pepper. Tämä on siinä mielessä erilainen kuin noi aikaisemmat, että puskat on aika erilaisissa olosuhteissa. Toinen on sisällä n. 23 senttisessä ruukussa ja toinen kasvihuoneessa. Sisällä oleva on huomattavasti pienempi, tai ainakin harvempi, ja siinä on kaks suht isoa marjaa. Väriä ne ei ole vielä alkanut vaihtamaan, mutta tuskin kokoa tulee ainakaan paljoa lisää. Uusia nuppuja ei ole yhtään, niin sato jäänee kahteen marjaan. Kasvihuoneessa oleva puolestaan on tehnyt tosi paljon nuppuja ja pari täysin auennutta kukkaa. Mutta siinä ei ole vasta kuin yks pieni marjan alku. Jos ja kun se tekee huomattavasti isomman sadon ja on kasvanut isommaksi, niin miksi sisällä olevassa on marjat niin paljon pitemmällä? Ja miksi sisällä tekee pienemmän sadon, vaikka noi kaks marjaa kasvoi hyvin ja nuppuja olen nyppinyt jonkun verran? Onko ehkä ruukku liian pieni, kun puska on kuitenkin aika iso (n. 50 senttiä)?